ייפוי כוח מתמשך

מהו ייפוי כוח מתמשך?

ייפוי כוח מתמשך הוא כלי משפטי, שבאמצעותו יכול כל אדם (מעל גיל 18), כשהוא עדין במצב בו הוא מסוגל לקבל החלטות ולבצע אותן בעצמו וללא תלות באחרים (להלן: "הממנה") , להחליט מראש, כיצד ועל ידי מי יטופלו ענייניו הכלכליים והבריאותיים בעתיד;

ייפוי הכוח המתמשך מופקד בידי האפוטרופוס הכללי בשלב שבו האדם עדיין כשיר ומנהל את ענייניו, על מנת שניתן יהיה להפעיל אותו ולעשות בו שימוש אם ישתנה מצבו לרעה והוא כבר לא יוכל לעשות זאת.

מכאן אנחנו מבינים שייפוי כח מתמשך הוא למעשה כלי קריטי וחשוב לתכנון עתידו של האדם, לתקופה שבה לא יוכל לקבל החלטות בעצמו. בדיוק כפי שצוואה היא כלי לתכנון עתידי של מה שיקרה לאחר מותו של האדם.

ייפוי כוח מתמשך הוא כלי חשוב מאד שברוב המקרים נעדיף שלא לחשוב על הצורך שיש לכל אחד מאיתנו בעריכתו (ממש כמו ביטוחי חיים וביטוחי בריאות).

אך אם נקדיש מחשבה מפוקחת על עתידנו נגלה שייפוי כוח מתמשך נוגע בכל אחד מאיתנו ובכל תחומי החיים ויכול לשרת את רצוננו לטובה במקרה הצורך.

למה צריך ייפוי כוח מתמשך?

לצערנו נתקלנו בלא מעט מקרים שבהם אירוע פתאומי שינה את מסלול חייו של אדם וגרם לכך שהוא לא יוכל עוד להמשיך ולנהל את ענייניו בעצמו בעקבות מוגבלות נפשית או שכלית שנכפתה עליו.

כך למשל תאונת אופנוע שגרמה לפגיעת ראש קשה, אירוע מוחי שפגע ביכולת לתקשר עם הסביבה, אלצהיימר וכיוצא באלה אירועים מצערים שאת מרביתם לא ניתן לצפות מראש, הובילו לכך שכושר השיפוט של האדם נפגע בצורה חמורה.

אדם שלא ערך ייפוי כוח מתמשך ונקלע למצב כזה, מאלץ את משפחתו לפנות לבית המשפט כדי שבית המ שפט ימנה לאותו אדם אפוטרופוס מאחר שהוא אינו מסוגל עוד לנהל את ענייניו ולקבל החלטות בעצמו.

למינוי אפוטרופוס על ידי בית המשפט יש לא מעט חסרונות כגון הגשת דוחו"ת תקופתיים, תלות בבית המשפט ומגבלות בניהול ענייניו של החסוי (אדם שמונה לו אפוטרופוס נקרא חסוי).

לאחר שנים של דיונים בוועדות הכנסת המחוקק פתח בפנינו אפשרות נוספת שהייחודיות שלה היא שהשליטה עוברת לידיים שלנו בשלב שבו אנו עדיין שולטים בגורלנו והאפשרות הזאת היא עריכת ייפוי כוח מתמשך.

מושגים חשובים בנושא ייפוי כוח מתמשך

בייפוי כוח מתמשך ישנו מייפה הכוח שנקרא: ממנה ומיופה הכוח שנקרא: ממונה.

הממונה נבחר מראש על ידי הממנה ומוסמך על ידו לפעול בשמו בעתיד, כאשר מצבו לא יאפשר לו  לקבל או לבצע בעצמו החלטות הנוגעות לענייניו.

כאשר אין ספק שהממנה אינו יכול עוד לנהל את ענייניו ומתקיימים התנאים שקבע הממנה, ייפוי הכוח המתמשך יכנס לתוקף.

 עם כניסתו לתוקף, יחל הממונה לקבל החלטות בענייניו של הממנה. (תנאי הכניסה לתוקף נקבעים על ידי הממנה מראש וניתן למשל לקבוע כי רק רופא משפחה או גורם מקצוע אחר יהיה רשאי להחליט על כך באמצעות חוות דעת מטעמו).

ייפוי כוח מתמשך לעומת מינוי אפוטרופסות

בעבר, הדרך היחידה למנות אפוטרופוס לחסוי הייתה באמצעות פנייה לבית המשפט.

הפנייה כרוכה בהגשת בקשה מפורטת שבמסגרתה יפרט המבקש (בדרך כלל בן הזוג או קרוב משפחה אחר של החסוי) את העילות המצדיקות את מינויו לאפוטרופוס ואת ההצדקה לכך.

מדובר בתהליך ארוך יחסית שכרוך בעלויות כספיות ודורש בין היתר את הסכמתם של כל ילדי החסוי (גם אלו הגרים בחו"ל) ובן הזוג לפי העניין.

בזמן ההמתנה להחלטת בית המשפט, לא ניתן לעשות דבר בשם החסוי ולמעשה כל חייו של החסוי נכנסים להקפאה. הדברים מקבלים חשיבות במקרים בהם למשל, החסוי תמך באופן קבוע באחד מילדיו או שנהג לבצע פעולה אחרת בעלת חשיבות עבורו.

מינוי אפוטרופוס בידי בית המשפט מעמיד כל פעולה שקשורה לחסוי לבחינה של נציג האפוטרופוס הכללי (הגוף האמון על הנושא מטעם במדינה) ושל בית המשפט.

לאחר המינוי, האפוטרופוס שמונה מחויב להגיש לבית המשפט דו"חות שוטפים ולצרף את כל הקבלות והחשבונות של הוצאות הבית, חשמל, דלק, ביטוח, הוצאות כלכלה, ודוחו"ת ביחס לנכסיו, הוצאותיו והכנסותיו של החסוי.

כאשר החסוי נפטר, בית המשפט דורש מהאפוטרופוס להגיש דו"ח שמפרט מה נעשה ברכושו ובהכנסותיו של החסוי במהלך כל התקופה שבה שימש כאפוטרופוס.

כאשר עורכים ייפוי כוח מתמשך, הסרבול שתואר לעיל, כמו גם היעדר יכולתו של החסוי להביע את רצונו ואת צרכיו נמנעים כיוון שכל הנושאים הנוגעים לרכושו ולענייניו של הממנה נקבעו והוגדרו על ידו מראש.

איך עורכים ייפוי כוח מתמשך?

ייפוי כוח מתמשך נערך על ידי עורך דין שהוסמך לכך על ידי האפוטרופוס הכללי ויש בידיו תעודה ממשרד המשפטים המסמיכה אותו לערוך ייפוי כוח מתמשך.

לא ניתן לערוך ייפוי כוח מתמשך אצל עורך דין שלא הוסמך לכך.

לאחר שמסיימים לערוך את המסמך ולהחתים את המייפה ואת המיופה, ייפוי הכוח המתמשך נשלח אל משרדי האפוטרופוס הכללי ושם הוא נשמר עד שעולה הצורך להפעיל אותו ולהקנות את הסמכויות שהוקנו במסגרתו למיופה הכוח .

ייפוי כוח מתמשך – מה עכשיו

כולנו חוששים ומודאגים מהשאלה, מה יהיה איתנו בגיל השלישי?

כעת, לאחר שנחשפתם לכלי המשפטי הכול כך חשוב הזה,  אתם מבינים שכדאי לכם לקחת את עתידכם בידיכם ולקבוע כבר עתה כאשר אתם כשירים לעשות זאת, כיצד ייראו שארית חייכם במקרה שבו חלילה יידרשו בן או בת הזוג שלכם לטפל בכם.

ברור לכם כי אינכם רוצים להגיע למצב שבו לא תחיו את חייכם בהתאם לאמונות ולערכים שעל פיהם חייתם כל חייכם וברור שלא תוותרו על הזדמנות להיערך לכך מראש למנות כבר עתה מיופה כוח שידאג לרצונות שלכם ולאיכות החיים שלכם בעת הצורך בדיוק כפי שאתם רוצים.