במאמר זה ננסה לעשות קצת סדר בכל הקשור להליכים המשפטיים העומדים לרשות בעל זכויות בנכס שמבקש לפנות פולש:
(1) שמחזיק בנכס; (2) שהשתלט על נכס; (3) שהקים מבנה על שטח;
והכל, בניגוד לדין ומבלי לקבל את הסכמת בעל הזכויות בנכס.
מהי תביעה לסילוק יד ממקרקעין?
תביעה לסילוק יד במקרקעין היא תביעה משפטית שמגיש בעל זכויות במקרקעין (או מי שיש לו זיקה למקרקעין) כנגד מי שפלש למקרקעין או כנגד מי שמחזיק במקרקעין בפועל שלא כדין ושלא מכוח חוזה או הסכם בין הצדדים.
תביעה לסילוק יד ניתן להגיש גם כנגד מי שקיבל בעבר אישור להימצא בנכס וכיום מסרב לפנות אותו לאחר שהתבקש לעשות זאת על ידי מי שנתן לו את האישור (בעל הזכויות בנכס) ואפילו אם עברו מספר שנים מאז שניתן האישור ועד שחזר בו בעל הזכויות מההרשאה.
מה ההבדל בין תביעה לפינוי מושכר לתביעה לסילוק יד ממקרקעין?
אנשים נוטים לבלבל בין תביעה לסילוק יד ממקרקעין לבין תביעה לפינוי מושכר. למרות שהתוצאה הרצויה בשני ההליכים היא זהה והיא, החזרת הנכס ששייך לנו לידינו. יחד עם זאת, מדובר בשני הליכים שונים בתכלית שכל אחד מהם בעל מאפיינים ייחודיים ופרוצדורה שונה.
בתמצית נאמר כי הליך תביעה לפינוי מושכר הוא מזורז וקצר יחסית והוא נועד להקל על בעלי דירות בבואם לפנות בין היתר שוכרים שמסרבים להתפנות מהדירה או שהפרו את הסכם השכירות ואילו תביעה לסילוק יד היא תביעה מורכבת יותר שמתנהלת כמו תביעה רגילה בבית משפט על כל המשתמע מכך.
תביעה לסילוק יד ממקרקעין – איך מתנהל ההליך?
תקנות סדר הדין האזרחי תשע"ט – 2018 שינו את סוגי ההליכים לפינוי וסילוק יד ואגב כך ביטלו הליך שהיה נפוץ בעבר שנקרא תביעה בסדר דין מקוצר וכיום תביעה לסילוק יד ממקרקעין מוגשת כתביעה רגילה לבית המשפט ולכן ניתן לתבוע במסגרתה סעדים נוספים כגון תביעות כספיות ותביעות לדמי שימוש ראויים.
נהוג לומר כי הליך לפינוי וסילוק יד הוא ארוך יחסית ומורכב יותר – ברוב המקרים זה אכן כך ונסביר: ההליך המשפטי מטבעו אינו הליך קצר. נוסיף לכך את העובדה שתביעה לסילוק יד דנה במקרקעין בעלי חשיבות מוגברת לשני הצדדים להליך ונקבל הליך משפטי שנוטה להתארך ולהתנהל בקצב איטי יחסית.
נוסיף כי עבור התובע, המקרקעין משמשים לרוב כנכס הכי משמעותי שברשותו ואילו עבור הנתבע, המקרקעין משמשים בדרך כלל למגורים (לעיתים גם עבור בני משפחתו) ולכן, מדובר בהליך בעל משמעויות כבדות משקל עבור שני הצדדים וההכרעה בו מורכבת ובעלת השלכות כבדות משקל ועובדה זו כאמור לעיל, מאריכה לעיתים את התנהלות הצדדים בבית המשפט.
כתב ההגנה בתביעה לסילוק יד ממקרקעין יוגש תוך 60 ימים ממועד המצאת כתב ההגנה, לאחר מכן מתקיימים הליכים מקדמיים וגילוי מסמכים בין הצדדים.
בתיק יתקיימו מספר דיונים, בהתאם לצורך ולנסיבות ואם התביעה מתקבלת, ניתן פסק דין שאתו ניתן לסלק את הפולש מהמקרקעין באמצעות ההוצאה לפועל.